Freelancer aan het woord

Het wordt tijd om als Freelance Marketing & Communicatie Professional een keer (d.d. 27 maart 2018) van me te laten horen. Met ruim 22 jaar werkervaring waarvan 15 jaar zelfstandig zie ik nu een aantal ontwikkelingen plaatsvinden die toch écht niet kunnen in Nederland en Nederland niet vooruit helpt.

Sinds begin februari ben ik weer beschikbaar voor freelance opdrachten op het gebied van Project Management Marketing & Communicatie. Ik ben wat selectiever geworden geef ik toe in de opdrachten die ik aanneem en daardoor kan ik nu ook aanschouwen wat er in de arbeidsmarkt gebeurt. Eerder heb ik hier niet mee te maken gehad omdat al mijn freelance opdrachten eigenlijk op elkaar aansloten en ik diverse keren ben teruggevraagd bij mijn mooie lijst opdrachtgevers.

Lees mee met mijn bevindingen:

  1. Veel recruiters plaatsen opdrachten & vacatures op hun verschillende (social) media kanalen. Als freelancers zie je heel vaak dezelfde opdracht vanuit verschillende recruiters langskomen en dit komt voor mij heel onprofessioneel en zelfs wanhopig over.
  2. Het lijkt erop dat LinkedIn een soort van heilig status heeft gekregen voor recruiters en dan heb ik het over de ‘geposte berichten’. De mensen die een opdracht zoeken duiken erop af of je wordt door iemand uit je netwerk getipt. Allemaal leuk maar het heeft mij alleen maar onnodig werk opgeleverd. Daarnaast heeft LinkedIn zelf moeite om de ‘geadverteerde jobs’ onder de aandacht te brengen.
  3. Geregeld komen er geen reacties van recruiters als je de moeite hebt genomen om op een opdracht te reageren. Een ‘No-Go’ voor mij met mijn achtergrond in Communicatie. It’s all in the game dat je de follow up ook goed regelt! Een enkel bureau laat wel netjes van zich horen.
  4. Ik word inmiddels afgewezen omdat ik teveel ervaring heb….. Wie bepaalt dat? Dat bepaal ik altijd zelf nog wel of ik teveel ervaring heb. En ik vind dat ik er mijn ervaring er ook best wat van mag vinden. Ik denk dat mijn carrière nu pas gaat beginnen namelijk. Ik heb de basis nu pas gelegd. En nog wat … Hoeveel mensen zitten er in Nederland niet op de verkeerde plek…
  5. Mijn cv waar een perfecte aansluiting is op de werkzaamheden wordt veelal bij overheidsinstanties niet meegenomen of afgewezen omdat ik geen (semi) overheids-ervaring heb. Dat klopt mijn knallende CV is opgebouwd bij bedrijven met mooie namen en merken. Daar ben ik trots op en daar kan de (semi) overheid nog wat van leren.
  6. Wat zowel bij recruiters als ook bij bedrijven gebeurt dat er naar de recente werkervaring wordt gekeken. Dit is killing voor freelancers want je blijft in een vast patroon hangen. Dit houdt niet alleen de ontwikkeling van mensen tegen maar ook van de opdrachtgevers. Zelf heb ik ervoor gekozen om dan ook vaak te wisselen van opdracht om jezelf scherp te houden, te ontwikkelen en niet te beperken.
  7. Mensen houden teveel vast aan ‘gewoonten’ en zijn vaak bang om te veranderen…..mijn hele leven is ‘Change’ en ben toch altijd bij mezelf gebleven. Daarom val ik nu niet in zwart gat maar kan voor mezelf wat doen met mijn ervaringen. Een groter compliment kan ik mezelf niet geven!
  8. Ik ben vast nog heel wat ervaringen vergeten en ik zal dit artikel dan ook later gewoon aanvullen.
    Een fijne (werk)dag!