Tips die duurzaamheid leuk maken!

Sinds 2013 ben ik geïnspireerd geraakt door de oproep van de Nederlandse Astronaut Wubbo Ockels (overleden in 2014) om te versnellen op het gebied van duurzaamheid. Hij heeft mijn ogen geopend en me bewust gemaakt dat we kwetsbaar zijn op de planeet Aarde. Ik heb zijn boodschap op internet en tv gezien en naar aanleiding daarvan per email contact met hem gelegd dat ik er wat mee ging doen. Wubbo had als laatste missie om ons mensen te waarschuwen en dat we op de huidige weg niet verder kunnen. We putten de aarde uit. Maar ja, waar moet je beginnen. Nou begin bij jezelf en kijk eerst naar je eigen gedrag en wat je kunt veranderen. Dat heb ik zelf ook gedaan en ik wil graag de volgende tips delen.

Tips duurzaamheid:

1. Ik neem als ik ga winkelen altijd een eigen tasje mee. Dat is zo’n opvouwbaar tasje die je heel makkelijk mee kunt nemen. Bij grotere booschappen neem ik een Big Shopper mee.

2. Sinds een aantal jaren bestaan er broodzakken van ongebleekt katoen en zijn te koop in diverse webshops. Deze kun je meenemen naar de bakker of supermarkt om je brood in te (laten) doen dat scheelt weer plastic. Vraag het gewoon. Het mooiste is als de katoenen broodzak GOTS gecertificeerd is want dan is het ook verantwoord gemaakt. Je kunt je brood desgewenst ook invriezen bewaar het alleen dan niet te lang. Rooster eventueel je brood of ga wat vaker brood halen. De broodzak kun je wassen.

3. Ik heb ook altijd een groentezakje van ongebleekt katoen in mijn handtas. Dit gebruik is als ik groente en/of fruit ga halen en dan bespaar ik weer een plastic of papieren zakje.

4. Veelal geef ik bij de kassa aan dat ik geen kassabon hoef. Dat scheelt weer papier.

5. Als ik Chinees ga halen neem ik een tas mee van ongebleekt katoen. Als de tas vies is gaat deze in de was.

6. Mijn droogtrommel gebruik ik bij hoge uitzondering. Ik heb slimme wasrekken aangeschaft en dat werkt prima. Je kleding blijft ook langer mooi. Er zijn hele handige wasrekken die wat hoger zijn en deze nemen weinig ruimte in. Je moet je was alleen wat beter inplannen.

7. Als ik water over wat heb uit de waterkoker doe ik dat in een aparte fles. Dit water gebruik ik dan voor mijn strijkbout met waterreservoir. Zo bespaar ik water.

8. Heb je een tuin begin dan een composthoop. Mijn vader is hier vroeger mee begonnen en ik weet dat dat hele mooie grond opleverde. Nu woon ik in een appartement maar zodra de gelegenheid er weer is zal ik dit ook gaan doen.

9. Ik kwam er onlangs achter dat glas oneindig recyclebaar is zonder kwaliteitsverlies. Dat wist ik niet. Ik dacht dat het voor een beperkt aantal keer recyclebaar zou zijn maar dat is niet het geval. Er schijnt nog heel veel glas het restafval te belanden en dat is zonde. Breng je glas naar de glasbak. Je hoeft de fles of pot niet uit te spoelen (alleen kleine restjes) en je kunt deze met dop in de glasbak doen. Zwart glas mag bij ‘bont’ of bij groen danwel bruin glas.

10. Afval scheiden: niet alle gemeenten werken op dezelfde manier. Veel gemeenten werken samen met bedrijven die afval scheiden. Kijk of er in jouw gemeente ook zo’n samenwerking is en of er een website beschikbaar is. Bij mijn gemeente vond ik ook een flyer (met daarop een website) in het gemeentehuis. Of vraag het gewoon.

11. Wacht niet op de acties van de overheid. We moeten samen versnellen en als burgers kun je zelf wel degelijk wat doen. Ik ben ook gewoon naar mijn eigen huishouden gaan kijken en ben de verbinding gaan zoeken met mensen die oplossingen bieden. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Duurzaamheid is redelijk nieuw maar luister naar de mensen die voorop lopen en raak geïnspireerd.

12. Neem een eigen beker mee naar je werk voor je koffie/thee. Het is een kleine moeite en ik heb al aardig wat mensen geïnspireerd op deze manier. Daarnaast verbindt het ook met andere mensen die dit zelf ook doen. Ik neem de thermo beker elke dag mee naar huis en maak ‘m dan schoon.

13. Als ik naar de sportschool ga neem ik een isoleerbeker mee van roestvrij staal.

14. Ik ben mijn auto milieu bewuster en dus minder gaan gebruiken. Als ik kan lopen of fietsen dan doe ik dat en ik combineer activiteiten waarbij ik mijn auto wel nodig heb.

15. Ik neem geen geprinte visitekaartjes meer aan. We kunnen direct een connectie maken via de online mogelijkheden.

16. Ik raap ook geregeld zwerfafval op wat op straat ligt en doe dat in de afvalbak. Op 15 september van dit jaar is er een World CleanUp Day (www.worldcleanupday.org). Een mooi initiatief en mensen gaan zich wereldwijd verbinden en de strijd aan met zwerfafval. Door de wind belandt veel zwerfafval in zee en draagt bij aan de Plastic Soep in onze oceanen. Dit moet voorkomen want dit is een groot milieuprobleem.

17. Doneer als het kan aan goede initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Dit is vaak al heel toegankelijk met kleine bedragen. Veel innovatieve organisaties zijn nu aangewezen op crowdfunding om het idee uit te voeren.

Je kunt met hele kleine dingen al verschil maken en denk niet dat jouw bijdrage niet helpt want het helpt wel! Inspireer andere mensen om je heen. Daarnaast geeft het jezelf ook een goed gevoel. Duurzaamheid is alles behalve suf.

Ik hoop dat we samen kunnen versnellen in Nederland en kom hiermee ook tegemoet aan de oproep van Wubbo Ockels tijdens zijn activiteiten op het gebied van Duurzaamheid.

Gewoon DOEN!