Laten we beginnen met het feit dat het aantal mensen met huidkanker de afgelopen jaren is toegenomen. In 2006 was het aantal 34.000 en in 2017 is dit opgelopen naar 55.000 in Nederland (bron IKNL). Dit zijn serieuze aantallen dus is het niet verkeerd om een aantal zaken wat zonnen betreft onder de loep te nemen. Dit overheid pakt geen rol op het gebied van zonbescherming en dus gingen we zelf op onderzoek uit en besloten contact te zoeken met het KWF ter verificatie.
Wat we nu kunnen stellen is:
- Huidkanker is de grootste vorm van kanker in Nederland. Er kan wel gesteld worden dat het een welvaartsziekte is geworden. Nederlanders gaan veel vaker op vakantie dan vroeger en gaan meer naar de zon.
Belangrijk advies is om niet in de zon te zitten tussen 13:00 en 15:00 uur. De zon is dan op z’n sterkst. - Zodra je huid in contact komt met daglicht dan moet je al smeren. Dus dagelijks een crème gebruiken met een factor / SPF (SunProtectionFactor) is aan te raden. Zelfs achter (auto) glas is de huid gevoelig voor straling.
- De zonnebrandcrèmes die in Nederland op de markt zijn zijn onderhevig aan strenge wetgeving en zijn zelf niet kankerverwekkend aldus het KWF. Zorg dat je een zonnebrandcrème hebt die beschermd tegen UVA en UVB straling. Parfum, alcohol en oxybenzone kunnen voor sommige mensen tot huidirritatie leiden. Kies een creme die prettig voelt.
- Een zonnebrand met factor 15 is voldoende voor gewoon zonnen. Bij langdurig zonnen wordt factor 30 aangeraden en daarnaast is het belangrijk om voldoende te smeren.
- Bij het smeren van zonnebrandcrème moet er een redelijke hoeveelheid op de huid worden gesmeerd en vaak worden herhaald. Ook als er waterproof op de fles staat. Na het zwemmen verliest de zonnebrandcrème een gedeelte van de werking.
- Het gebruik van speciale UV-werende zwemkleding en een petje of hoed op het strand zijn aan te raden. Zo beschermt een wit t-shirt beperkt tegen de zon, de straling gaat er deels doorheen. Dikkere spijkerkleding voldoet meer als bescherming. Dit laatste zit natuurlijk niet zo lekker op ’t strand dus UV-werende zwemkleding is een goede oplossing.
- We hebben als mensen wel Vitamine D nodig voor o.a. onze botten en daar hebben we de zon wel voor nodig.
Educatie
Het KWF richt zichzelf met educatie & voorlichting vooral op de bescherming van jongenen van de basisschool en het KWF heeft ook lesprogramma onder de naam ‘Slim met de Zon. Het lespakket staat ook online: pakket.klassetv.nl/slimmetdezon
Meer informatie
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/achtergrondartikelen/detail/7-adviezen-over-zonnebrandcreme
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/19-05-2014/het-belang-van-zonnebrandcreme
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/achtergrondartikelen/detail/7-adviezen-over-zonnebrandcreme
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/19-05-2014/het-belang-van-zonnebrandcreme
Dit artikel is in 2018 afgestemd met KWF Kankerbestrijding.