Het imago van mijn naaimachine én lockmachine zit in de lift

Kansen en uitdagingen verduurzaming kledingindustrie

Dat ik dit nog ga meemaken. Ik ben van de jaren zeventig en de naaimachine had toch wel een prominente plek in ons gezin. Het was wel al een elektrische. De handnaaimachine hadden we als verzamelstuk nog wel in huis. Mijn oma en moeder waren erg handig en daarnaast ook creatief. Zelf dingen maken, al dan niet op basis van patronen uit de bekende bladen, gaf veel plezier en voldoening. Lapjes kopen en aan de slag. Dit virus is op mij overgeslagen maar wel ook met extra interesse voor de modische kant. TV had ook mijn aandacht en op CNN keek ik o.a. naar ‘Style with Elsa Klench’.

Om mijn financieel onafhankelijkheid te vieren wilde mijn ouders me wat waardevols meegeven. Ik dacht aan een stereo maar mijn moeder kwam met het idee van de ‘naaimachine’. Dat is handig en daar heb je altijd wat aan. Dan kon je ook je eigen gordijnen maken 😉 en kleding maken danwel repareren. Het is de naaimachine geworden.

Tijdens mijn eerste baan bij het bekende reclamebureau PMSvW/Y&R bekroop mij een gedachte. Ik werk nu als Account Assistente voor al die leuke ideeën van creatieven voor de topmerken maar ik ben zelf ook handig én creatief. Naast het werk ben ik de bekende marketingcommunicatieopleidingen maar ook een modeopleiding gaan volgen. Hoe ik dat allemaal gedaan heb, en volgehouden heb, geen idee. Het zal de passie en wil geweest zijn. Ik wilde ook een ambacht leren want mocht mijn werk in de reclame wegvallen kon ik daar op terugvallen. Best slim voor die tijd.

Jarenlang heb ik leren patroontekenen, nog met de hand, en heb ik heel veel kleding gemaakt. Mijn passie is uiteindelijk naar de badkleding gegaan. Ik wilde zelf kunnen maken wat er niet was op de markt in de kleuren die ik leuk vond. Ik was helemaal in mijn element dat ik gewoon mijn eigen setjes kon maken en dragen aan de zuidkust van Spanje waar ik van kinds af aan al kom. Geweldig. Alles mede dankzij de naai- en lockmachine en gewoon vanuit mijn eigen huis.

De naaimachine had ondertussen een wat stoffig imago. Er was genoeg leuke hippe kleding op de markt dus je gaat toch niet zelf je eigen kleding meer maken. Ik dacht daar anders over en heb mijn 2 helden (de naaimachine én lockmachine) op een zichtbare plek gehouden in huis. Aangezien mijn werk in de communicatie me ook goed bezighield was het ontwerpen of een beter woord designen van badkleding soms wat naar de achtergrond verschoven. Niet erg want het komt wel weer en je kan niet alles tegelijk.

Anno 2023 staan we er ineens heel anders voor en lijken mijn hero’s, de naai- en lockmachine, ineens hot te gaan worden. De luxe van de afgelopen decennia heeft een keerzijde. De glansrijke modeindustrie is één van de meest vervuilende op onze planeet. We hebben het nu over de R-Ladder: die van Refuse, Rethink, Reduce, Reuse, Repair. Hé zie je ‘Repair’ wordt weer hot. Ineens zit het imago van mijn naaimachine én lockmachine in de lift.

Sinds ik in 2016 het inzicht kreeg dat er bij kleding op diverse wijzen microplasticvezels vrijkomen (en hiermee bijdragen aan de Plastic Soup) ben ik me gaan richten op projecten in die richting. Badkleding is eigenlijk het enige kledingstuk dat helemaal gemaakt is en moet worden van synthetisch materiaal, juist van wege de rek. Een alternatief is er nog niet. Mijn focus zijn nu de ‘microplasticsvezels’ in de rol van communicatieadviseur, verbinder en ik hoop anderen te inspireren.

Donderdag 9 maart 2023 was er een mooi initiatief vanuit de Tweede Kamer om de kledingindustrie te verduurzamen. Ik zou je aanraden hiernaar te kijken want het inspireert echt, ook al werk je in een andere branche. Eén kanttekening. Er wordt gesteld dat alle kennis van textiel verdwenen is uit Nederland maar dat is niet helemaal waar. Er bevinden zich nog praktijkopleidingen en netwerken van mensen die bezig zijn met het maken van kleding en ik ben daar één van.

https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/kansen-en-uitdagingen-verduurzaming-kledingindustrie

Over Simone in ‘t Veld: deelnemer Landelijk Netwerk ‘Iedereen draagt bij’ Microplasticvezels uit kleding en EU Microplastics Study